Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 25.04.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: Băsescu le promite maghiarilor legea autonomiei culturale
Acces online: https://www.gandul.info/politica/basescu-le-promite-maghiarilor-legea-autonomiei-culturale-video-4240799

Deşi şi-a axat discursul pe autonomie şi descentralizare, Traian Băsescu s-a ferit să pronunţe, la Congresul UDMR, desfăşurat, sâmbătă, la Cluj, atât sintagma „autonomie teritorială”, cât şi celebrul „niciodată” lansat în martie la Budapesta şi repetat apoi de mai multe ori în ţară. Ba, mai mult, a afirmat că, „în ce priveşte creşterea nivelului de autonomie, punctele noastre de vedere coincid, aşa cum nici punctele noastre de vedere cu privire la tratamentul minorităţilor nu diferă prea mult, avem doar termeni pe care îi traducem diferit uneori”.

„Cred că legea autonomiei culturale e o lege care trebuie să trecă prin Parlament cât mai rapid”, a exemplificat el zisa „coincidenţă”, completată apoi şi de „necesitatea ca guvernul să pună în practică până la sfârşitul anului toate măsurile privind descentralizarea şi autonomia locală”. „Am vorbit de autonomie atât cât o înţeleg eu şi care trebuie să fie egală în toate localităţile, eu n-am folosit niciodată acest termen de autonomie teritorială, care este al altora”, a declarat Băsescu la plecarea de la congres, unde îşi încheiase speech-ul cu un avertisment voalat: „Procesul descentralizării şi al autonomiei locale ar putea fi întârziat de abordări extreme şi solicitări maximaliste, nici o abordare ce excede Constituţia nu va putea fi acceptată”.